Geschiedenis
Théodor Crampe was gefascineerd door geschiedenis en publiceerde in 1933 zijn 1ste boek met daarin oorkondes over de familie Crampe. Het is dankzij Ŧhéodor dat wij vandaag kunnen genieten van vier boeken met een gedetailleerde familiegeschiedenis. Zijn levenswerk verdient een speciale bedanking in dit verhaal. Om het verhaal goed te begrijpen nemen we jullie even mee terug in de tijd. De eerste schriŴelijke vermelding van de naam Crampe dateert uit 1238. We tonen enkele leuke personages en gebeurtenissen van een familie door de eeuwen heen.
De naam Crampe vindt zijn oorsprong terug in de Duitse taal, met name de term ‘Krampf’. Dit is een muurkram dat werd gebruikt om houten balken samen te houden. Zo was er een Westfaals Duits geslacht dat de naam Crampe in de 12de eeuw droeg met de kram als wapenschild. De link tussen beide families werd echter nog niet vastgesteld.
In 1285 was Gillion Crampe een vazal van gravin Beatrix Van Kortrijk, weduwe van de graaf van Willem II van Vlaanderen. Deze ook gekend als Willem II van Dampierre. Een vazal is iemand die een leen heeŴ ontvangen van een leenheer in ruil voor prestaties en militaire bijstand. Zo was Gillion dus ook aanwezig bij beslissingen die genomen werden in het oude Vlaanderen. Gillion was actief in de heerschappij van Kortrijk en bezat een leengoed van Beatrix.

Willem had een droom. De stad Kortrijk was zodanig aangegroeid dat het zijn droom was om een tweede parochie te stichten. Hij vond dat pastoors er te lang over deden om de zieken te bereiken. Daarom schonk hij in 1286 een deel van zijn vermogen (de naar hem vernoemde “Crampstiende”) voor de bouw van de nieuwe parochie. Helaas kwam de parochie er niet en duurde het zelfs nog 500 jaar vooraleer er een nieuwe parochie kwam. Het gedoneerde geld ging uiteindelijk naar het oprichten van een kapel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Kortrijk.

Deze afdruk van Zegher Crampe dateert uit begin de jaren 1600. Het is de enige duidelijke zegel van de familie. De familie bevond zich toen in de lage kringen van de adel. Zegher zijn vader Simon II, was in de 15de eeuw Groot-Baljuw van de stad Menen. Dit wapenschild werd in ere hersteld en wordt nu opnieuw gebruikt.

Bij het onderzoek naar onze verdere geschiedenis stuitten we op het familie-destilleerboek. Dit boek werd gekocht in 1620 en werd gepubliceerd voor de chirurgijns (heelmeesters). De witte pagina’s zijn beschreven met familiegeschiedenis. Hierdoor heeŴ men dit kunnen terugleiden naar de familie Crampe. De kaŴ is gemaakt uit dierenhuid en heeŴ ondertussen 400 jaar overleefd. Het boek is de inspiratie geweest voor het maken van deze gin. Het recept van deze gin is gebaseerd op de kruiden in het destilleerboek, uitsluitend gemaakt van kruiden die der tijd beschikbaar waren.

Het spectaculairste verhaal bij uitstek was ‘Het smokkeldrama van Lissewege’. Ik neem jullie mee naar de memorabele zondag van 8 februari 1728 in de herberg van Lissewege te Brugge. Lieven Crampe zat met zijn vrouw en ‘voorzoon’ te genieten van een pot bier toen de toenmalige oŭcier en de garde binnenviel. Lieven stond lokaal bekend als ‘een geducht en fervent smokkelaar’. Houd in rede dat sterke alcohol toen streng verboden was! Bij eerdere huiszoekingen waren er al een enkele ‘bouteilles’ met ongekende substanties gevonden. Hij nam geen risico en vluchtte naar huis. Wanneer de agenten ‘s nachts bij Lieven thuis kwamen beval de oŭcier open te doen ‘in naam van de Koning’. Lieven trok het venster open en zei dat hij niet open deed. Hij zei dat ze bij ‘dage’ moesten komen als ze iets van hem moesten hebben.
Daarop betrad een agent de woning maar dat was buiten Lieven gerekend. Hij gaf één van de agenten een slag van de stok waardoor er tumult ontstond. Hierop loste de oŭcier een schot…
Lieven werd niet geraakt maar de collega van de oŭcier wel. Hij zette nog enkele stappen maar was aan zijn ‘endeklokke’. De oŭcier liep vol ongeloof naar de paters om veer en papier. Hij ging zijn vergiũenis vragen aan de koning & keizer van Oostenrijk, Karel VI. Lieven Crampe kwam er met de schrik vanaf.


Op de Ųes staat de Halletoren op de markt in Kortrijk afgebeeld. Het begin van het Vlaamse verhaal voor de familie Crampe start in Kortrijk. Dit is een van de oudste gebouwen van de stad en zodoende erg passend in het verhaal. Zo kijken familieleden al reeds 700 jaar uit op dit bouwwerk. Door de eeuwen heen zien we dat het heel snel kan gaan. Verandering staat continu voor de deur, zowel individueel als in onze omgeving. Proef de geschiedenis in de Ųes en het neemt jullie mee naar wilde avonturen. Het is een prachtig verhaal dat we graag met jullie delen. De kruiden werden selectief gekozen uit het destilleerboek en gestookt op traditionele wijze.

Onze gin wordt getypeerd door zijn natuurlijk kruidige smaak met een natoets van frisse citrus. Crampe Gin bevat invloeden van ondermeer; jeneverbes, lavendel, vlierbloesem, verbena, citroenschil, kamile, rozenblaadjes, paradijszaad, …
Verwerkt en gedestilleerd met passie, liefde en toewijding voor het vak. Geniet van de rijkheid van onze familie geschiedenis.
